Як пояснити дітям, що таке ультрафіолет і навіщо потрібен одяг із UV-захистом

Діти вміють цінувати будь-яку погоду і можуть з однаковим захватом реагувати на сніг, дощ та спеку. Літні розваги у воді - один із найщасливіших досвідів дитинства, і здається, що одяг тут взагалі зайвий, адже сонце й так пече. Проте, турботливі батьки, що вже обізнані зі шкідливим впливом ультрафіолету, змушені спочатку шукати дитячий одяг та аксесуари із захистом від ультрафіолету, а потім ще й переконувати малечу одягтися.

Один із принципів фінського бренду Reima - це заохочення дитячої допитливості. І на нашу думку, найкращий спосіб порозумітися з дітьми - поділитися з ними інформацією і перетворити дотримання правил безпеки на гру. 

Отже, у сонця є три типи випромінювання - інфрачервоне, видиме та ультрафіолетове. Побачити ультрафіолет неозброєним оком людина не може, зате можуть кішки, собаки, рептилії та комахи. Наприклад, бджоли завдяки UV бачать квіти, у яких найбільше пилку, - той “сяє” в ультрафіолетовому світлі. 

Дитячий одяг з захистом від ультрафіолету

Показати дітям, як виглядає світ в іншому спектрі, можна за допомогою ультрафіолетового ліхтарика. Також, завдяки взаємодії ультрафіолету та спеціальної сполуки під назвою “піранін”, яка його поглинає, з’являється яскравий неоновий ефект у маркерів. А людська шкіра у відповідь на дозу ультрафіолету виробляє захисну речовину меланін, і зовні цей процес виглядає як засмага.

Ультрафіолетові хвилі, що долають відстань від Сонця до Землі, мають не однакову довжину та силу. Хвилі типу С найсильніші, та їх поглинає озоновий шар. Хвилі типу B дуже погано впливають на людську шкіру, викликаючи швидке почервоніння, та цей ефект триває недовго. Найбільш “лагідні”, у 1000 разів слабші хвилі А проникають глибоко під шкіру і запускають тривале вироблення шкідливих активних сполук. 

Щоб виміряти інтенсивність ультрафіолету, науковці ввели спеціальний індекс, який приймає значення від 0 і вище. Він залежить від пори року, географічної широти, доби дня та погодних умов. Цей індекс можна дізнатися зі щоденного прогнозу погоди. При індексі вище, ніж 3, необхідно проводити післяобідні години в затінку та носити одяг з довгим рукавом і головні убори. Починаючи від 7, рекомендовано уникати перебування на вулиці. 

Щоб підкреслити важливість цього показника, запропонуйте школярам вести щоденник індексу УФ і щодня оголошувати родині, наскільки активне сьогодні сонце та коли краще від нього сховатися. Для молодших дітей можна завести настінний календар зі спеціальними позначками, які ви проставлятимете зранку, і радитися з ними при виборі одягу та розваг на день. Розвивайте цю звичку, як вміння переходити дорогу на зелене світло. Вона принесе вашим дітям не менше користі!

Одяг та аксесуари для дітей з SPF захистом

Крім УФ-індексу, є ще й рівень захисту від UV. Для одягу, окулярів та сонцезахисних засобів його визначають у спеціальних лабораторіях і ставлять відповідне маркування. Будь-яка тканина відбиває ультрафіолетове проміння, але на рівень її стійкості впливає матеріал, колір, зношеність. Запропонуте дітям залишити на сонці різні предмети одягу, та перевірити їх через деякий час на дотик. Ті, які гірше відбивають UV, також сильніше нагріються. 

Фактор захисту може сягати 50+, що означає, що захищені частини тіла можуть перебувати на сонці до 50 разів довше. Тобто, якщо УФ-індекс високий, і рекомендовано лишатися вдома, можна вбратися в сонцезахисну футболку з довгим рукавом, капелюх, окуляри, і вільно розважатися просто неба щонайменше годину.

Для відпочинку біля водойми краще обирати купальні костюми з шортами та довгими рукавами і головні убори, що прикривають шию. Так більша площа тіла буде прикрита, і доведеться використовувати менше лосьйону чи крему, який перестає захищати, коли розчиняється у воді, натомість, може зашкодити підводним мешканцям.